Kun öljypannu alkoi sanoa sopimusta irti yhdessä paritalossa kolmesta taloyhtiö Kuusikossa, ja yhtiö muutenkin oli alkanut miettiä ekologisempia lämmitysmuotoja, nousi maalämpö aika nopeasti ykkösvaihtoehdoksi ilma/vesi- ja aurinkolämmön jälkeen. Öljypannun vaihto uuteen oli poissuljettu vaihtoehto niin kuin myös kaukolämpö Kuusikon sijainnin takia. Asuntojen isojen pinta-alojen vuoksi suora sähkö oli myös lämmitysmuoto, josta ei keskusteltu sen enempää. Lämmitysmuodon taloudellinen hyöty sekä tekniikka, joka olisi hyvin kehitelty ja siksi luotettava, olivat prioriteettiominaisuuksia. Valtion myöntämä investointituki oli myös iso plussa harkintavaiheessa.
Kun päätös siirtyä maalämpöön oli tehty, yhtiö pyysi tarjouksia 4–6 yritykseltä. Yhtiö oli palkannut ulkopuolisen asiantuntijan antamaan ammattitaitoisen mielipiteen urakoitsijan valinnassa, ja lopuksi Saariston Kaivonporaus Oy veti pisimmän korren. Hintataso urakoitsijoiden kesken oli suhteellisen tasainen, mutta Saariston Kaivonporauksen valttikortteja olivat paikallisuus ja “avaimet käteen”-ratkaisu. Tämän lisäksi myyjän ammattitaitoinen, henkilökohtainen ja luotettava olemus teki taloyhtiön päätöksestä helpon.
Ville Tuomolalla, joka asuu yhdessä taloyhtiön kuudesta asunnosta vaimonsa sekä kahden tyttärensä kanssa, oli aiempi kokemus Saariston Kaivonporauksesta, ja hän tiesi, että sillä on hyvä maine alueella. Tuomolan vanhemmat olivat tilanneet heiltä mökilleen paalutuksen sekä vesikaivon aikaisemmin ja olivat olleet tyytyväisiä. Koska oli huomattu, että Kuusikon ainoan vesikaivon vesimäärä ei aikaisemmin ollut riittävä kaikkiin asuntoihin, päätettiin tilata myös toinen vesikaivo lämpökaivon lisäksi.
Myös muilla tekijöillä oli merkitystä urakoitsijan valitsemisessa. Tuomola korostaa, että Saariston Kaivonporaus asentaa Thermian lämpöpumppuja, jotka ovat kehitettyjä Ruotsissa. Koska Suomen ja Ruotsin ilmastot ovat hyvin samantapaisia verrattuna esimerkiksi Saksan ilmastoon, missä myös kehitetään lämpöpumppuja, voidaan ajatella, että ruotsalainen valmistaja sopii tänne paremmin.
Sijoitus tulevaisuuteen
Sanotaan, että porakaivot ovat ikuisia, mutta lämpöpumput kestävät noin 15 vuotta. ”Tämän vuoksi voin lopullisesti kertoa vasta 15 vuoden jälkeen, oliko maalämpö hyvä sijoitus”, sanoo Tuomola. Tähän asti kaikki väitetyt ennusteet säästämisestä ovat kuitenkin pitäneet paikkansa. Tuomola on tehnyt taulukon oman paritalon sähkönkulutuksesta, ja kahden vuoden jälkeen hän toteaa, että heidän paritalonsa on säästänyt 2/3 lämpökustannuksista verrattuna siihen, jos he olisivat jatkaneet öljylämmityksellä. Tämän seurannan avulla, johon tietenkin vaikuttaa öljyn hinnanmuutos, Tuomola laskee, että maalämpöinvestointi maksaisi itsensä takaisin kahdeksan vuoden sisällä. Tuomola toteaa, että, mitä suurempi pinta-ala, sen suuremmat ovat säästöt.
Tuomolan perhe on erittäin tyytyväinen siirtymisestä maalämmitykseen. Lämmin vesi ei ole kertaakaan loppunut, vaikka koko perhe käy saunassa yhdessä. ”Koska maalämpö on teknisempi lämmityskeino kuin öljylämmitys, on tarvittu muutama hienosäätö ennen kuin lämpö on saatu tasaiseksi”, kertoo Tuomola. Muutaman kerran perhe on joutunut soittamaan Saariston Kaivonporauksen miehet paikalle, kun pumppu on reistaillut, mutta aina asia on järjestynyt ja kustannukset ovat menneet takuun piikkiin.
Ongelmien sattuessa Tuomola on ollut erittäin tyytyväinen, että tuli valinneeksi paikallisen urakoitsijan. Tällöin apu on aina lähellä. Tuomola suosittelee kuitenkin, että lämpöpumpun omistaja on aktiivinen ja tarkistaa pumpun säännöllisin väliajoin, koska ikinä ei voi luottaa sähköisiin laitteisiin sataprosenttisesti. Tuomolan perhe on harkinnut hankkivansa Thermia Online -palvelun, joka ilmoittaa internetin kautta tietokoneeseen, älypuhelimeen tai tablettiin, jos lämpöpumppu ei toimi kunnolla.