Turkulaisessa taloyhtiössä Haritussa rivitaloasunnot lämpesivät ennen kaukolämmön avuin. Syksyn tullen noin 30 vuotta vanha taloyhtiö sai kokea uudistuksen, kun maalämpöjärjestelmä kytkettiin käyttöön viiden rakennuksen pariinkymmeneen asuntoon. Siirtyminen uuteen lämmitysmuotoon oli taloyhtiölle yllättävän nopeaa ja vaivatonta.
Idea maalämpöön siirtymisestä nousi esiin taloyhtiön hallituksen keskusteluissa, kun joukolla käytiin läpi toteutuneita kustannuksia ja pohdittiin mahdollisuuksia kustannusten alentamiseen jatkossa.
Ajatus sai kannatusta, sillä käytännölliset seikat puhuivat puolestaan: edullinen ja kestävä lämmitysmuoto on jokaiselle osakkaalle eduksi. Kun lämpöä tuotetaan alla olevaan maaperään kerääntyneestä energiasta, taloyhtiö ei ole riippuvainen ulkoisista tekijöistä eikä yllätyksellisistä muutoksista kuten globaaleista pandemioista tai energiakriisien vaikutuksista.
Koska kyseessä on jo kolmisenkymmentä kesää nähnyt taloyhtiö ja asukkaiden nimet alkavat postilaatikoiden kyljissä vaihtua, maalämpö nähtiin myös tulevaisuudessa asuntojen myyntiä helpottavana tekijänä.
Investointi maalämpöön on laskettu maksamaan itsensä takaisin
Kun ajatukseen maalämmöstä oli päädytty ja päätös tehty, projekti kulki yhtiökokousten, kilpailutusten, urakkaneuvottelujen ja varsinaisen urakan läpi vuodessa. “Projekti vietiin vuodessa läpi. Koko prosessi sujui kyllä kivuttomammin, kuin osattiin odottaa,” taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Toni Autio kuvailee.
Energiaremontin investointi suunniteltiin katettavaksi lämmityksellä kertyvistä säästöistä: lähes sama summa, mitä säästetään yhtiövastikkeessa, maksetaan rahoitusvastikkeessa. Noin 10–11 vuoden aikana investointi on laskettu maksamaan itsensä takaisin.
“Koska kukaan ei käytännössä joudu maksamaan enempää vastikkeita, muutos oli myös helppo nähdä positiivisena.”
Energiaremontissa ammattilaisen sanalla on arvoa
Kilpailutusta varten taloyhtiö palkkasi riippumattoman urakkakonsultin, joka kävi läpitaloyhtiön tarpeet ja teki suositukset varteenotettavista urakoitsijoista. Kaksi toimijaa valikoitiin urakkaneuvotteluun, ja näistä työn toteuttajaksi valittiin Saariston Kaivonporaus.
Pisteitä valikointivaiheessa muodostettiin muun muassa teknisten ratkaisujen, referenssilistojen, vakavaraisuuden ja avaimet käteen -palvelun perusteella. Urakka toteutettiin kesällä, mutta jos ajankohdaksi olisi sattunut talvikausi, Saariston Kaivonporaus olisi pystynyt takaamaan lämpimät patterit siinäkin vaiheessa, kun kaukolämpö on jo pois päältä mutta maalämpöä ei ole vielä kytketty. Tämäkin seikka arvioitiin pisteillä.
“Suosittelen näissä asioissa luottamaan ammattilaisiin. Heiltä löytyy se suodatettu tieto olennaisista asioista,” Autio ajattelee.
Toimivat puitteet syntyivät vaivattomasta, nopeasta ja välittömästä asioinnista
Energiakaivoja porattiin taloyhtiön pihalle viisi varsinaista kaivoa ja yksi varakaivo. “Kun poraaminen alkoi, niin yllättävän nopeasti se olikin jo ohi. Tahti taisi olla noin päivä per kaivo,” Autio kertoo porausvaiheesta ja jatkaa: “Meteli oli myös yllättävän pieni, mitä porauksesta syntyi. Varsinkin kun pintakerrosten läpi oli menty. Yksi kaivoista on aivan meidän takapihalla, eikä siinäkään paljoa kuulunut. ”
Saariston Kaivonporausta Autio kiittää erityisesti joustavasta ja nopeasta asioinnista. Kokonaisuudeessan projekti oli hänen mielestään yllättävän helppo, ja Saariston Kaivonporauksen väki oli koko ajan tavoitettavissa.
“Asiointi on ollut joustavaa ja välitöntä. Ei ole ollut kynnystä esittää vähän tyhmempiäkin kysymyksiä, ja niitäkin tässä matkan varrella on ollut”, Autio naurahtaa.